Snijkool in de herfst

Snijkool in de herfst

Bericht» zo 04 okt 2015, 11:39

Jong blad oogsten van allerlei koolsoorten is typisch iets voor in het voorjaar. Men noemt dit 'raapstelen' en in bepaalde regio's spreekt men van 'rubbekes' of 'kelen'. De meest duidelijke naam is echter 'snijkool', dat woord zegt precies wat ermee bedoeld wordt. Men zaait dan kool onder koud glas (= een niet-verwarmde serre of een groentenbak in volle grond die met een glazen of plexiglazen raam is afgedekt) in februari-maart om dan na ongeveer een maand te oogsten. Dat doe je door de jonge blaadjes af te snijden.
Weinigen weten echter dat je dit ook kan doen in de nazomer. Zaai bijvoorbeeld in augustus of ten laatste half september kool van gelijk welke soort door elkaar en oogst dan in oktober-november de jonge blaadjes die je zoals spinazie afsnijdt en gebruikt in wokschotels of een stamppot of gewoon in een herfstslaatje. Wij passen dit toe als we afwillen van al onze restjes koolzaden. Zo ga je verspilling tegen en tegelijk geniet je in de herfst van een lekkere koolmengeling die een heel ander effect heeft dan bijvoorbeeld een puur boerenkoolgerecht. Kort gezegd, raapstelen in de herfst brengt variatie in de keuken.

Raapstelen2_klein.jpg

Raapstelen.jpg
Je hebt geen permissies om de bijlage(n)) in dit bericht te zien.
Avatar gebruiker
Mr. Ecotuinweetjes
 
Berichten: 67
Woonplaats: Brugge

Keer terug naar Groenten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron