300 000 euro voor nieuwe projectoproep volkstuinen

Blogs, nieuws, links, ecotips

300 000 euro voor nieuwe projectoproep volkstuinen

Bericht» ma 06 jun 2016, 19:36

Vlaams landbouwminister Joke Schauvliege trekt een budget van 300.000 euro uit voor een nieuwe projectoproep voor volkstuinen. Extra aandacht zal bij de evaluatie van de projectaanvragen uitgaan naar jongeren en de welzijnssector, preferentiële projectaanvragers zijn lokale besturen, scholen, organisaties en verenigingen. In 2015 werden in totaal 65 dossiers ingediend, waarvan er 30 in aanmerking kwamen voor een toelage.
Ook dit jaar stelt Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege een budget ter beschikking voor volkstuinen. 300.000 euro in totaal, met een specifieke focus op jongeren en de welzijnssector. Vorig jaar werd een subsidiebedrag van 350.000 euro verdeeld over 30 projecten. De nieuwe envelop van 300.000 euro moet dienen om een nieuw volkstuinproject op te starten of een bestaande volkstuin uit te breiden.

Met de nieuwe projectoproep 2016 wil de minister vooral aandacht schenken aan jongeren en de welzijnssector. Om die reden ligt de klemtoon op projecten die uitgaan van lokale besturen, scholen, organisaties en verenigingen, én die de samenwerking met jongeren of de welzijnssector centraal stellen. Het eigenlijke gebruik van die volkstuinen is niet uitsluitend bedoeld voor die doelgroepen, maar kan gerealiseerd worden met buurtbewoners of andere doelgroepen.

Vanaf begin juni tot eind augustus kunnen bij de Vlaamse Landmaatschappij projectvoorstellen ingediend worden. Een jury zal de kwaliteit van de projecten beoordelen op basis van een aantal criteria, zoals de theoretische en reële behoefte aan volkstuinen, de vergunningen, de bijdrage tot de verhoging van de omgevingskwaliteit door aandacht voor bodem, gezondheid, sociale cohesie, samenwerking met de jongeren en de welzijnssector, landschappelijke inkleding en de voorbeeldfunctie van de projecten. De projecten dienen een duurzaam karakter te hebben. Een project kan voor 75 procent gesubsidieerd worden met een plafond van 15.000 euro per project. De projecten krijgen een uitvoeringstermijn van 3 jaar.

“Volkstuinen zorgen voor een verhoging van de sociale cohesie en vormen een ontmoetingsplaats tussen verschillende generaties en culturen”, aldus Schauvliege. “Met de nieuwe projectoproep wil ik niet enkel het belang van volks- of samentuinen onderstrepen, maar ook speciaal aandacht schenken aan jongeren en de welzijnssector. Door samen te tuinieren krijgen mensen voeling met gezonde voeding, met smaken, met de eigen productie van voedsel, met actief leven in de buitenlucht en met alternatieve vormen van lichaamsbeweging.”

Bron: VILT, 05-06-2016
Avatar gebruiker
Mr. Ecotuinweetjes
 
Berichten: 67
Woonplaats: Brugge

Keer terug naar Actueel

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron